Dan očarljivih rastlin

logo

Hitre povezave

 

Utrinki prejšnjih let

2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012,

Dan očarljivih rastlin 2014

V petek, 23. maja 2014, sta bila očarljivost in pomen rastlin na našem planetu ponovno v središču zanimanja, saj je v Sloveniji že tretjič potekal Dan očarljivih rastlin.
V letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day). In tako so v letih 2012 in 2013 v tednu okoli 18. maja, mednarodnega dneva očarljivih rastlin, številne ustanove gostile različne vrste dogodkov, ki so bili povezani s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo. V letu 2013 je potekalo kar 950 dogodkov na univerzah, raziskovalnih inštitutih, v botaničnih vrtovih in drugje v kar 54 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji, med njimi tudi v Sloveniji. Kljub temu, da mednarodni Dan očarljivih rastlin v svetovnem merilu v letu 2014 ni bil organiziran, želimo, da je dogodek v Sloveniji vsakoleten, zato je v Sloveniji Dan očarljivih rastlin potekal tudi v letu 2014.
V Sloveniji je bil tudi letos glavni organizator Dneva očarljivih rastlin Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR), ki je v sodelovanju s številnimi drugimi organizacijami (Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Oddelki za agronomijo, biologijo, krajinsko arhitekturo in lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Nacionalni inštitut za biologijo, Kmetijski inštitut Slovenije, Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici, Prirodoslovni muzej Slovenije, Triglavski narodni park, Botanično društvo Slovenije, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, TrancÆdventure, Založba Mladinska knjiga revija Pil), ki se ukvarjajo z raziskavami rastlin in njihovim pomenom, organiziralo več dogodkov.
Osrednji slovenski dogodek je potekal v Botaničnem vrtu v Ljubljani v petek, 23.5.2014, kjer so bile rastline predstavljene na različne načine (delavnice, praktični prikazi, kvizi, igre, razstave). Osrednji dogodek je obiskalo preko 600 osnovnošolcev in dijakov iz cele Slovenije. Spremljevalna dogodka Dneva očarljivih rastlin sta bila literarni in likovni natečaj z razstavo nagrajenih likovnih del. Aktivnosti so potekale tudi na drugih lokacijah (Ljubljana, Maribor, Trenta).

Program in fotogalerija

Natančnejši program dneva očarljivih rastlin

Galerija slik

 

Dan očarljivih rastlin so spremljala nagradna natečaja, in sicer:
Likovni in literarni natečaj revije PIL