Dan očarljivih rastlin
2015

logo

Hitre povezave

 

Utrinki prejšnjih let

2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012,

V petek, 22. maja 2015, sta bila očarljivost in pomen rastlin ponovno v središču zanimanja, saj je v Sloveniji že četrtič potekal Dan očarljivih rastlin.
V letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day). In tako so v letih 2012, 2013 in 2015 v tednu okoli 18. maja, mednarodnega dneva očarljivih rastlin, številne ustanove gostile različne vrste dogodkov, ki so bili povezani s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo. V letu 2015 je potekalo kar 933 dogodkov na univerzah, raziskovalnih inštitutih, v botaničnih vrtovih in drugje v kar 55 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji, med njimi tudi v Sloveniji. Kljub temu, da mednarodni Dan očarljivih rastlin v svetovnem merilu v letu 2014 ni bil organiziran, želimo, da je dogodek v Sloveniji vsakoleten, zato je v Sloveniji Dan očarljivih rastlin potekal tudi v letu 2014.
V Sloveniji je bil kot vsa leta do sedaj tudi v letu 2015 glavni organizator Dneva očarljivih rastlin Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR), ki je v sodelovanju s številnimi drugimi organizacijami in posamezniki (Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Oddelki za agronomijo, biologijo, krajinsko arhitekturo, gozdarstvo in obnovljive gozdne vire ter lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Nacionalni inštitut za biologijo, Kmetijski inštitut Slovenije, Gozdarski inštitut Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Botanično društvo Slovenije, Društvo študentov biologije, Društvo za trajnostni razvoj kulture bivanja Na zeleni veji, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana,Botanični vrt Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Zavod Parnas, Mladinska knjiga Založba revija Pil, Založba Sidarta in Alenka Sottler), ki se ukvarjajo z raziskavami rastlin in njihovim pomenom, organiziralo več dogodkov.
Osrednji slovenski dogodek je potekal v Botaničnem vrtu v Ljubljani v petek, 22.5.2015, kjer so bile rastline predstavljene na različne načine (delavnice, praktični prikazi, kvizi, igre, razstave). Osrednji dogodek je obiskalo okoli 559 osnovnošolcev v organiziranih skupinah iz cele Slovenije ter nekaj posameznih obiskovalcev. Ure rastlinskih pravljic se je udeležilo preko 20 obiskovalcev, predstavitve knjige Gorski vrt za vse odprt v knjigarni Konzorcij 60 obiskovalcev, Eksperimentalne likovne delavnice pa okoli 20 udeležencev. Spremljevalna dogodka Dneva očarljivih rastlin sta bila literarni in likovni natečaj z razstavo nagrajenih likovnih del, na katerih je sodelovalo 50 in 310 otrok; predstavitve nagrajencev se je udeležilo okoli 80 ljudi. Aktivnosti so potekale tudi v drugih krajih po Sloveniji (Maribor, Trenta, Mišja dolina). Dveh botaničnih sprehodov v Mišji dolini se je udeležilo okoli 10 in 15 udeležencev. Skupno je bilo torej v aktivnosti v okviru Dneva očarljivih rastlin vključenih preko 1000 udeležencev.

Program in fotogalerija

Natančnejši program dneva očarljivih rastlin

Galerija slik

 

Dan očarljivih rastlin sta spremljala nagradna natečaja, in sicer:
Likovni in literarni natečaj revije PIL

 

Odmevi v medijih

Nekaj povezav na TV, radijske in druge odmeve Dneva očarljivih rastlin v Sloveniji:

 

Prispevki na spletnih straneh.

VTISI UČENCEV

Uživala sem v lepotah Botaničnega vrta in na delavnicah, na katerih sem izvedela veliko novega. Še posebej mi je bilo všeč na delavnici Gozd eksperimentov. Ob ugotavljanju starosti drevesa in ugotavljanju, kaj se mu je v življenju dogajalo, sem se počutila kot zdravnica.
Triša Lesjak, 4. b

Všeč mi je bilo na delavnici Mesojede rastline in Očarljivi pogled v rastline. Zdaj res razumem, kaj se dogaja v zelenih listih rastlin.
Ace Stojevski, 4. b

Uživala sem na delavnici Čaji. Zdi se mi pomembno, da poznamo zdravilne rastline in jih uporabljamo pri zdravljenju različnih bolezni. Tudi sama rada nabiram zdravilne rastline.
Tara Car, 4. b

Navdušile so me meritve kisika v vodi. Dokazali smo, da jakost svetlobe vpliva na proces fotosinteze v zelenih listih. Delavnica Fotosinteza je bila res poučna.
Tim Kerenc, 4. b

To, kar sem videla skozi mikroskop na delavnici Očarljivi pogled v rastline, je bilo prav neverjetno. Tako me je navdušilo, da si želim postati znanstvenica.
Petja Hul, 4. b

To je bil eden najboljših naravoslovnih dni doslej, čeprav me je malo zeblo, ampak so bile delavnice tako zanimive, da so me ogrele.
Ambrož Slana, 4. a

Bilo mi je všeč, da smo hodili po različnih stojnicah in spoznavali zanimive stvari o rastlinah. Nekatere smo spoznavali tudi skozi dejavnosti (poskusi, mikroskopiranje, slikanje z rastlinskimi barvami…), kar je bilo zelo, zelo zanimivo.
Liana Mali, 4. a

Zelo mi je bilo všeč, ko smo se pogovarjali o sadju, reševali kviz, si rastline ogledovali in dajali »speštane« borovnice v tulce kot pravi znanstveniki v laboratoriju.
Ana Leskovar, 4. a

Na vseh postajah mi je bilo izjemno všeč, saj sem na vsaki spoznal veliko novega in zanimivega.
Tevž Repovž, 4. a

Nazadnje smo obiskali še delavnico Očarljive rastline na klik. S pomočjo določevalnega ključa na tablicah smo določili pet rastlin. Bil sem zelo uspešen. Na dnevu Očarljivih rastlin mi je bilo tako zelo všeč, da sem ga obiskal popoldne še enkrat.
Jon Novak, 4. a

 

 

Filma Jureta Slatnerja Očarljive rastline:

 

Sodelujejo:

Logotipi sodelujočih organizacij

 

Kontakti

Za dodatne informacije v zvezi z Dnevom očarljivih rastlin se obrnite na:

Dr. Maruša Pompe Novak
nacionalna koordinatorica Dneva očarljivih rastlin in EPSO
05-923-28-03, marusa.pompe.novak@nib.si

Dr. Jasna Dolenc Koce
predsednica Slovenskega društva za biologijo rastlin
01-320-3325, jasna.dolenc.koce@bf.uni-lj.si

Povezave:
EPSO: http://www.plantday12.eu/slovenia.htm