Dan očarljivih rastlin

logo

Hitre povezave

 

Utrinki prejšnjih let

2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012,

V petek 25. maja 2018, sta bila očarljivost in pomen rastlin na našem planetu ponovno v središču zanimanja, saj je v Sloveniji že sedmič potekal Dan očarljivih rastlin, izvedbi katerega se je ponovno pridružil tudi Nacionalni inštitut za biologijo.

V letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day), za katerega je določila datum 18. maj. Tako v tednu okoli 18. maja vsako drugo leto številne ustanove po svetu gostijo različne vrste dogodkov, ki so povezani s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo. V letih 2012, 2013, 2015 in 2017 je potekalo preko 700 dogodkov na univerzah, raziskovalnih inštitutih, v botaničnih vrtovih in drugje v kar 52 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji. V Sloveniji smo v letu 2018 Dan očarljivih rastlin obeležili že sedmič, saj želimo, da je zaradi lažjega načrtovanja dejavnosti šol dogodek vsakoleten.

V Sloveniji je, kot vsa leta do sedaj, tudi v letu 2018 dogodke ob Dnevu očarljivih rastlin koordiniralo Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR), ki je v sodelovanju s številnimi drugimi organizacijami, ki se ukvarjajo z raziskavami rastlin in njihovim pomenom (Nacionalni inštitut za biologijo, Gozdarski inštitut Slovenije, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Oddelki za agronomijo, biologijo, krajinsko arhitekturo in lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Višja strokovna šola za kozmetiko in velnes Ljubljana, Triglavski narodni park, Prirodoslovni muzej Slovenije ter Zavod Parnas), organiziralo več dogodkov.

Osrednji dogodek je potekal v Biološkem središču v Ljubljani v petek, 25.5.2018 od 9h do 17h, kjer so bile rastline predstavljene na delavnicah in praktičnih prikazih. Osrednji dogodek je v organiziranih skupinah obiskalo preko 950 osnovnošolcev iz cele Slovenije, nekaj pa je bilo tudi individualnih obiskovalcev.

Dogodki so potekali tudi v drugih krajih po Sloveniji (Trenta, Raščica).

Program dogodkov ob Dnevu očarljivih rastlin 2018

 

Utrinki iz letošnjega Dneva očarljivih rastlin:

 

Častni pokrovitelj Dneva očarljivih rastlin 2018 je National Geographic Slovenija

 

National Geographic Slovenija National Geographic Junior

 

Mediji o Dnevu očarljivih rastlin 2018

https://4d.rtvslo.si/arhiv/nocni-obisk/174541823
https://o-sta.si/22480/dan-ocarljivih-rastlin
https://www.napovednik.com/dogodek210091_dan_ocarljivih_
rastlin_fascination_of_plants_day

https://www.tnp.si/sl/obiscite/koledar-dogodkov/Dan-o-arljivih-rastlin-/
http://www.trubarjeva-domacija.si/novice/zadnje-novice/609-dan-ocarljivih-razstlin
https://www.slonep.net/vrt-in-okolica/?view=sejmi&id=1333
http://www.bic-lj.si/zs/index.php/145-uncategorised/1136-dan-ocarljivih-rastlin
http://www.osgradec.si/2018/05/dan-ocarljivih-rastlin-2/
http://www.os-domzale.si/files/2018/05/obvestilo-u%C4%8Denci-rastline-2018.pdf
http://www.os-vperka.si/novica/1154/naravoslovni-dan-dan-ocarljivih-rastlin/

 

Dan očarljivih rastlin prejel priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju

 

Slovenska znanstvena fundacija je v letošnjem letu podelila slovensko priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju v znanosti organizacijskemu odboru za izvedbo slovenskega Dneva očarljivih rastlin v letih od 2012 do 2017 v sestavi Maruša Pompe Novak, Jasna Dolenc Koce, Špela Baebler, Dominik Vodnik, Aleš Kladnik, Jože Bavcon, Blanka Ravnjak, Marina Dermastia in Peter Železnik.

Dogodke ob Dnevu očarljivih rastlin koordinira Slovensko društvo za biologijo rastlin. Povabilu k sodelovanju pa so se odzvale številne organizacije: Nacionalni inštitut za biologijo, Kmetijski inštitut Slovenije, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelki za agronomijo, biologijo, krajinsko arhitekturo, lesarstvo ter gozdarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Prirodoslovni muzej Slovenije, Društvo študentov biologije, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Zavod Parnas, Triglavski narodni park, Botanični vrt Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, revije PIL, GEA, Moj planet, National Geographic Junior in National Geographic Slovenija, ki so sodelovale na osrednjem dogodku ali organizirale svoje dogodke po vsej Sloveniji. V letih 2013 in 2017 je bila častni pokrovitelj slovenskega dogodka revija National Geographic Slovenija. Nekaj dogodkov ob Dnevu očarljivih rastlin je finančno podprla tudi Mestna občina Ljubljana.

Prvega dogodka leta 2012 se je udeležilo 250 ljudi, v naslednjih letih pa se je število več kot potrojilo. Osrednji dogodek poteka v Ljubljani, v začetku v Botaničnem vrtu, od leta 2016 pa v Biološkem središču v Ljubljani. Poleg dogajanja na številnih stojnicah in delavnicah, dogodek spremljajo likovni, literarni, fotografski natečaji in priložnostna predavanja. Vabljeni, da se 25. maja udeležite dogodkov ob dnevu očarljivih rastlin 2018!

 

priznanje Prometej odličnosti

 

Kontakti

Za dodatne informacije v zvezi z Dnevom očarljivih rastlin se obrnite na:

Dr. Maruša Pompe Novak
nacionalna koordinatorica Dneva očarljivih rastlin in EPSO
059-23-28-03, marusa.pompe.novak@nib.si

Dr. Špela Baebler
predsednica Slovenskega društva za biologijo rastlin
059-23-28-25, spela.baebler@nib.si